Lad os sammen blive mere Grønne

Vi har i år sat ekstra fokus på en mere bæredygtig og grøn tankegang, så vi sammen kan skabe værdi af alt vores affald, materialer og tilbehør. Det gælder både inden-, under- og efter den grønne karavane har været rundt i landet.

Hvert år samles flere tusinde festivalgæster, frivillige og artister rundt omkring i Danmark til Grøn, hvor der bliver skålet i kolde drikkevarer, spist en juicy burger og delt gode historier i festivalstolene til lyden af fed musik. På Grøn elsker vi lige præcis det – det er hygge, fællesskab og gode minder. Vi har derfor gjort en indsats for at alt det affald og materialer vi bruger i forbindelse med Grøn, bliver udnyttet til fulde på en nem og let måde, og så vi kan holde vores CO2-aftryk så lavt som muligt.

Affaldssortering

Affaldssortering lyder i første omgang ikke utrolig cool, og det er måske ikke det første, du tænker på, når du er på en festivalplads og hygger dig med dine venner. Derfor har vi prøvet at gøre det så nemt, effektivt og overskueligt som muligt at affaldssortere på Grøn. Vi har hertil også kaldt et Green Team ind på pladsen, som vil hjælpe dig, hvis du kommer i tvivl om, hvordan dit affald skal sorteres. Hvis vi sammen følger de her initiativer, så kan vi faktisk genanvende helt op mod 80% af vores affald på Grøn 2022 – ret vildt, ikke?

Vi har inddelt vores sorteringsinitiativ i to dele. Bagved pladsen sorterer vi i 10 fraktioner (restaffald, organisk madaffald, papir, pap, metal, glas, plast, tekstil, farligt affald og pant), og inde på koncertpladsen i kun tre fraktioner (restaffald, organisk madaffald og pant):

Organisk madaffald

På Grøn kan du enten købe et lækkert måltid mad eller tage din egen mad med, og vi kan derfor ikke undgå at få noget madaffald på koncertpladsen. Det madaffald vil vi rigtig gerne udnytte værdien i, ved at omdanne det til intet mindre end grøn energi, næringsrig gødning og biodiesel. For at forklare det kort, og forhåbentlig simpelt, så sker det ved, at alt vores madaffald bliver samlet ind og hentet, hvorefter det bliver oprenset og forberedt til biogasning på et biogasanlæg. Her bliver det altså omdannet til biogas og gødning, som vores landmænd kan bruge til deres marker.

Restaffald

Ude på pladsen, har vi også restaffald, som ikke kan genanvendes. Dog kan det blive brændt og omdannet til fjernvarme og elektricitet på et forbrændingsanlæg.

Pant

En af de største indsatser vi har på Grøn, er vores genbrugssystem med glas, kander og dåser. Vi har nemlig etableret et ret fedt pantsystem, hvilket betyder, at vi har pant på alle vores glas, kander og shotsrør. Det vil sige, at hver gang du køber et glas, betaler du 5 kroner i pant. Du kan f.eks. bruge dine brugte glas, -kander og -shotsrør til at handle drikkevarer for i vores barer – det er virkelig smart. Når du er færdig med dine glas, kan du vælge enten at donere panten til Muskelsvindfondens Plads til forskelle-pris i vores donationsbeholdere på pladsen, eller at få udbetalt din pant i vores pantbod. Med vores pantsystem kan vi altså reducere mængden af plastikaffald markant på vores festivalturné.

Genanvendelighed

”Hvis det kan anvendes, kan det genanvendes” er vores mantra i vores rejse mod at blive grønnere. Vi har derfor taget et ekstra kig på nogle af vores ting på Grøn, for at se, hvordan vi kan genanvende mere og bedre.

Glas

Vores glas  er en af vores største genanvendelige elementer på Grøn. Vi har nemlig indgået et fedt samarbejde med Tuborg, Northside, Tinderbox, Roskilde og Plastic Change om at erstatte engangsplastølkrus med ølglas, der kan genbruges for at minimere CO2-aftrykket. I stedet for at købe nye glas til hver enkelt festival, har vores nye glas nu en rejse fra festival til festival, hvor de bliver genanvendt.

Stole

Grøn er en festival med hygge og god stemning til lyden af livemusik, hvilket også gør, at mange medbringer egne stole til vores koncerter,  og lader dem ligge på koncertpladsen, når de vender hjemad igen. For ikke at lade stolene gå til spilde, samler vi dem ind, tjekker dem igennem og udlejer dem til dig ude på pladsen. Du kan derfor i stedet for at medbringe din egen,  leje en stol inde på koncertpladsen fra Reunite. Stolen koster 50 kr. + depositum. Du får 35 kr. retur i depositum, når du afleverer den igen.

Merchandise

Vi har tænkt genanvendelighed ind over vores merchandise-produkter, og derfor bruger vi så vidt muligt genanvendelige materialer, -tekstiler og -restprodukter fra bomuldsproduktion. Derudover sørger vi for ikke at producere mere, end hvad vi kan sælge ude på koncertpladsen.

Hvad kan du som festivalgæst gøre?

Vi kan meget mere, når vi gør det sammen, og derfor vil vi sørge for at sætte de bedste rammer for, at vi alle kan tænke og handle mere bæredygtigt ude på koncertpladsen. For at gøre det så overskueligt og nemt som muligt for dig derude, har vi opsat 5 tips til hvad du kan gøre for at hjælpe, når du er på Grøn:

  1. Sorter dit affald på Grøn Koncert. Vi sorterer i madaffald og restaffald.
  2. Genbrug dit plastikglas og -kande.
  3. Tag dit tæppe med hjem eller aflever det ved udgangen.
  4. Lej en festival-stol på pladsen hos Reunite og få 35. kr. retur i depositum, når du afleverer stolen tilbage.
  5. Donér din pant til Muskelsvindfondens Plads til forskelle-pris.